Is Corona de Pest van de 21ste eeuw?

Hallo hallo!!

Herinner je het je nog? In een vorige blogpost vergeleek ik Corona met de Pest. Nu stond er toevallig een artikel in de krant over dat iedereen opnieuw het boek 'De pest' leest. In Frankrijk verviervoudigde de verkoop en in ItaliĆ« ging het maal drie. Ik las dat mensen het boek terug herlezen omdat zichzelf bang te maken. Het is leuk om paniek te zaaien als er iets engs en onverwachts op ons af komt. Maar ik las dat ook dat 'De Pest' vooral een spiegel is, een analyse van de mens en haar natuur, met alle grootsheid en zwakheden. (Brunfaut, 2020) 

Achtergrond
De Pest (roman) - WikipediaAlbert Camus schreef zijn boek 'De pest' in 1947. In het verhaal verteld Camus de geleidelijke overname van de Argentijnse stad Oran door deze ziekte. De pest was een infectieziekte die de hele stad veroverde. De stad werd een jaar lang afgesloten van de buitenwereld en de inwoners zaten, net als wij nu, in quarantaine. In zijn boek focust Camus op de evolutie van de menselijke reacties op het hele gebeuren. Hij beschrijft het proces van onverschilligheid, ontkenning, nog later de wanhopige bestrijding en eindigt met berusting. (De Pest (roman), 2020)

De vergelijking
Dit patroon kunnen we terugvinden in de Coronacrisis. Toen het virus uitbrak in China zagen we het allemaal als een ver-van-ons-bed-show. Het zou daar in China blijven en wij zouden er geen last van hebben. Al gauw werd duidelijk dat het een pandemie was en heel de wereld er dus mee te maken zou krijgen. Alsnog zagen we er de ernst niet van in en dachten dat het vanzelf weer zou over gaan. Men vergeleek het met de griep. We organiseerden tot op het laatste moment lockdown-feestjes en zaagden en klaagden maar door over het feit dat we in quarantaine zaten en met niemand mochten afspreken. We ontkenden het feit dat wij zelf ziek zouden worden. Maar het aantal besmettingen steeg dag na dag en we keken met ontzetting naar het grote aantal sterfgevallen. We konden het niet langer ontkennen. Er kwam een noodregering en we gaven een team van experten en virologen het mandaat om te onderzoeken hoe we deze pandemie het best te lijf konden gaan. Men zocht wanhopig naar een medicijn om zo veel mogelijk mensen te doen genezen en immuun te maken. Er bleven er echter veel sterven en er kwamen dagelijks zieken bij. De Amerikaanse President Trump had zelfs het goede idee om ontsmettingsmiddel via een infuus in te spuiten zodat we immuun zouden worden. Gelukkig is men niet op deze kar gesprongen en blijft iedereen zo veilig mogelijk thuis.

Wanneer deze pandemie ooit bezworen zal zijn, weten we niet. De maatregelen worden steeds losser en quarantaine wordt steeds leefbaarder. Voor alles wordt een oplossing gezocht en uiteindelijk zullen we later kunnen zeggen dat we Corona overleefd hebben, maar op dit moment weten we niet waar deze tijd ons naar toe leidt en kunnen we enkel hopen dat het einde (van de epidemie) nabij is en we onze geliefden terug mogen bezoeken en omhelzen.

Stay safe!

Groetjes
Huismus

Bronnen:
Brunfaut, S. (2020, maart 20). Camus: "De enige manier om mensen bij elkaar te brengen, is door hen de pest te sturen". Opgehaald van L'Echo: https://www.lecho.be/culture/litterature/camus-la-seule-facon-de-mettre-les-gens-ensemble-c-est-encore-de-leur-envoyer-la-peste/10215797.html
De Pest (roman). (2020, april 14). Opgehaald van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Pest_(roman)





Reacties

  1. Hallo huismus! De pest wordt idd opnieuw heel vaak gelezen! Ik las het boek en schreef er ook een blog over. Mijn blog kent vele gelijkenissen met deze blog. Ik daag je uit om mijn blog ook eens te lezen ;).
    Groetjes Hannes

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts