Mondmaskerdieven

Hallo allemaal!

Nu we allemaal weer wat meer buiten mogen komen is het belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Hiervoor vraagt de overheid dat we een mondmasker dragen wanneer we met het openbaar vervoer reizen. Ook voor de examens zal het belangrijk om naar school te komen met een mondmasker. Maar hoe geraak je nu aan mondmaskers?

Het grote tekort
Een hele tijd geleden waren alle mondmaskers in de winkels en apothekers op. Nergens kon je nog mondmaskers vinden. Maar eigenlijk liet de overheid ons toen weten dat we zit ook niet nodig hadden. Enkel mensen in de zorg en besmette mensen moesten dit gebruiken. 
Nu echter wordt het aanbevolen om een mondmasker te dragen. Al snel begonnen er lijstjes te ontstaan met de namen van mensen die men zou bellen wanneer de mondmaskers geleverd werden.
Toen dan eindelijk de masker toekwamen in België keerde de rust terug en kon men weer overal mondmaskers verkrijgen. 

Homemade
Je hoeft geen mondmasker te kopen als je er ook zelf kunt maken. Bij ons thuis is mijn papa degene die al het naaiwerk doet, de handige Harry. Hij maakte dan ook verschillende mondmaskers uit verschillende patroontjes. Ze zijn dubbel gelaagd en hebben dus een binnen en een buitenkant. Je kan er ook nog een extra filter tussen steken. Ze voldoen volledig aan de voorwaarden.
Ook mijn bomma maakte veel mondmaskers en stuurde deze op naar heel de familie. Dit zorgt ervoor dat we nu veel mondmaskers thuis hebben liggen in alle maten.

Kortrijk beschermt zijn inwoners
Aangezien deze zelfgemaakte mondmaskers heel zwaar zijn en het ademen erdoor moeilijk wordt, bestelden we er ook nog bij Stad Kortrijk. Deze zijn een stuk dunner en handiger om door te ademen. Wanneer mijn mama terug les mag gaan geven zal ze eerder deze verkiezen. 
Kortrijk kwam met het initiatief om voor elke inwoner ouder dan 12 jaar (2008) een gratis mondmasker te voorzien. Ze kwamen met het idee om een nieuwe opflakkering van het Coronavirus tegen te gaan en iedereen een mogelijkheid te geven zich te beschermen. Het is gratis voor alle burgers en wordt dus gefinancierd door de lokale besturen en Provincie West-Vlaanderen.
Op de site van Stad Kortrijk kan je de hele achtergrondinformatie terugvinden, hoe je jezelf het beste beschermd tegen het virus en de gebruiksaanwijzing van het virus.

Herbruikbare mondmaskers | Kortrijk

Mondmaskerdieven
De mondmaskers werden bezorgd door medewerkers van de stad. Ze stopten ze in grote enveloppen met het logo van Stad Kortrijk in de brievenbussen. Elke inwoner van de stad wist dat dit rond midden mei zou gebeuren. Enkele mensen vonden echter geen enveloppe met mondmaskers in hun brievenbussen. De politie deed onderzoek en men kwam al snel uit bij een koppel. De man en de vrouw waren bekenden bij het gerecht. 
In Roeselare zijn er ook al verschillende mondmaskers uit brievenbussen gepikt en daar zijn de daders nog niet gevonden. Je kan dus maar best zo snel mogelijk je brievenbus checken wanneer je denkt dat ze zijn toegekomen. 

Liefs
Huismus




Bibliografie:

Arnoudt, R. (2020, april 2). Gebrek aan mondmaskers verontrust Kamer: "Applaus voor helden, maar helden hebben angst". Opgehaald van VRT NWS: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/02/gebrek-aan-mondmaskers-verontrust-kamer-applaus-voor-helden-m/

Herbruikbare mondmaskers. (sd). Opgehaald van Stad Kortrijk: https://www.kortrijk.be/mondmaskers

Janart, M. (2020, mei 18). Mondmaskerdieven opgepakt in Kortrijk. Opgehaald van VRT NWS: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/18/mondmaskerdieven-opgepakt-in-kortrijk/

Lanssens, P. (2020, april 22). 300.000 inwoners krijgen gratis mondmasker in onze regio. Opgehaald van HLN: https://www.hln.be/in-de-buurt/kortrijk/300-000-inwoners-krijgen-gratis-mondmasker-in-onze-regio~a9bd7a08/

UPDATE: Eén gratis, kwalitatief en herbruikbaar mondmasker voor elke inwoner. (202, april 29). Opgehaald van Stad Kortrijk: https://www.kortrijk.be/nieuws/update-een-gratis-kwalitatief-en-herbruikbaar-mondmasker-voor-elke-inwoner

Verbeke, H. (2020, mei 18). Koppel pannenkoekenoplichters vist nu ook gratis mondmaskers uit brievenbussen. Opgehaald van HLN: https://www.hln.be/in-de-buurt/kortrijk/koppel-pannenkoekenoplichters-vist-nu-ook-gratis-mondmaskers-uit-brievenbussen~a9e67548/

Reacties

Populaire posts