De Coronaramadan

De ramadan is voor de moslimgemeenschap een periode van vasten, waar een grote groep mensen aan mee doet. Het meest in het oog springend is de regel dat men vast overdag niets eet of drinkt en pas start met de maaltijd wanneer de zon onder is en voor deze terug op komt. Ondertussen maken ze van deze tijd gebruik om te bidden en extra te reflecteren over zichzelf en hun geloof. 

Marc Van Ranst
"Uiteraard is de ramadan is een belangrijke periode voor een grote groep van onze mensen hier in België." Zo begon Marc Van Ranst een tijdje geleden zijn uitleg, toen men vroeg hoe de ramadan nu moest verlopen in tijden van Corona. Hij kiest ervoor om 'onze mensen' te zeggen en niet 'de moslimgemeenschap'. Het viel vele mensen op en deed harten sneller bonzen. Doordat een persoon met een bepaalde publieke status zo nonchalant over de groep spreekt in plaats van hen weer te beschouwen als een vreemd volk, geeft de doelgroep een gevoel van aanvaarding en respect. Hierdoor geven ze hem ook veel respect terug. Dit en vele andere uitspraken (o.a. op Twitter) maken dat hij heel geliefd is bij de jonge allochtonen in België.


Van iets dichterbij bekeken
De ramadan is nu ongeveer twee weken bezig. De regels die de overheid oplegde waren logisch en begrijpbaar. Er wordt gevraagd de ramadan thuis te houden in gezinsverband en niet samen te komen in de moskee. De moskeeën zijn om die reden ook gesloten voor de dagelijkse gebedstijden. Het gebed, wat tijdens het vasten een heel belangrijk punt is, gebeurt nu thuis. Het is wel jammer dat moslims hierdoor een groot deel van het groepsgebeuren moeten missen. Ramadam is een feestmaand, en dat vier je niet alleen: Je komt samen voor het gebed, maar ook om mekaar te zien en te bemoedigen. Er is aandacht voor familie en voor vrienden. Ook de mensen die het met minder moeten doen worden niet vergeten. Er is een grote solidariteit. 

Ik heb een vriendin die moslima is en dus jaarlijks de ramadan volgt. Ik vroeg haar wat er anders is dan andere jaren omwille van Corona.
Als allereerste beduidde ze het feit dat haar vader nu ook thuis is. Haar vader is imam van beroep. Tijdens de ramadan is hij dus steeds aanwezig in de moskee voor de vijf gebedstijden. Naast de gewoonlijke gebedstijden komt er in de ramadan een extra gebed bij. Dit is de de zogenaamde 'tarawih'. Hiervoor komen ze dagelijks laat op de avond samen in de moskee om een stuk uit de Koran te lezen, om zo op het einde van de ramadan heel de Koran uit gelezen te hebben tijdens het gebed. Door Corona kunnen ze dit niet meer samen doen, maar wordt dit ik elk gezin apart gedaan.
Hierbij aansluitend zei ze me dat er normaal gezien in de moskee maaltijden te krijgen zijn voor diegenen die er die avond aanwezig zijn en voor de mensen die het wat minder hebben. Nu de moskee gesloten is wil men dit toch niet laten vallen en kunnen mensen die het minder hebben in Kortrijk een afhaalmaaltijd krijgen.
Om te eindigen uitte ze haar zorgen over het Suikerfeest dat aan het einde van de ramadan plaatsvindt. Ze hoopt dat ze dit in Brussel bij de rest van haar familie kan vieren, zoals elk jaar en ik hoop dat ook voor haar. Het is een feest waar ze een maand lang naar toe leven en het zou heel jammer zijn moesten ze dit niet met hun families kunnen vieren. Maar ja, het blijft afwachten. 

Hopelijk blijven jullie allemaal gezond en fijne Moederdag aan al jullie mama's morgen!


Liefs
Huismus



Bibliografie:

België: aanbevelingen Moslimexecutieve voor Ramadan tijdens coronacrisis (affiche). (2020, april 21). Opgehaald van bladna.nl: https://www.bladna.nl/belgie-moslimexecutieve-ramadan-coronavirus,29725.html

Hammouchi, O. E. (2020, april 21). Waarom allochtonen dol zijn op Marc Van Ranst. Opgehaald van De Morgen: https://www.demorgen.be/meningen/waarom-allochtonen-dol-zijn-op-marc-van-ranst~b7ee6830/

 

 

Reacties

Populaire posts