De meeste dromen zijn bedrog

Hallo!

In mijn dromen kom ik in de meest bizarre situaties terecht met vrienden of wildvreemden. Deze dromen zijn zowel intens als zeer divers. Het gebeurt vaker en vaker en het wordt steeds verwarder. Maar hoe ver kan het gaan?

In het begin van quarantaine droomde ik vreemd. Ik droom wel vaker rare dingen, maar nu was het nacht na nacht een nieuwe intense vreemde droom en ik kon het telkens de volgende dag nog helemaal navertellen. Iets wat ook niet veel voorkwam voordien. Ik hoorde bij anderen dat zij hetzelfde ervaren. Na een tijd stopten de rare dromen en sliep ik weer een hele tijd rustig. Nu zijn deze dromen echter terug gekomen en heb ik het gevoel veel meegemaakt te hebben in mijn slaap. Dromen in quarantaine is intenser dan het dromen voor quarantaine. Daar zijn we het allemaal over eens. Maar hoe komt dit nu? 

Psychologen aan het woord
Na eens te googelen las ik in een artikel het volgende: "Als we overdag dingen ervaren die betekenisvol of opvallend zijn, functioneren die als 'markeringen' in ons geheugen. Dan hebben we daar meer aandacht voor. Maar nu doen we minder ervaringen op, waardoor die dromen makkelijker opvallen." (Simón, 2020) Wanneer ik deze uitleg van klinisch psycholoog Juan Antonio Membrive las klonk het eigenlijk heel logisch. Onze hersenen verwerken 's nachts waar we die dag mee bezig zijn geweest, om het op te slaan in onze hersenen. Wanneer er niet veel gebeurt is die dag hebben je hersenen niet veel te verwerken, waardoor we ons de volgende dag makkelijk kunnen herinneren wat we droomden. Een andere theorie die hij aanhaalt focust meer op onze gemoedstoestand. Wanneer je somber bent of weinig prikkels ervaart, kan het zijn dat je je meer op jezelf en je psychologische reacties focust. Door deze veranderende stemmingen krijg je meer dromen, deze zijn ook emotioneel zwaarder dan gewone dromen. 
Psycholoog Francisco López Cánovas legt de focus op de gedachten die we doorheen de dag hebben en minder op de activiteiten die we uitvoeren. Hij zegt "Je brein kan best echte gebeurtenissen of mensen gebruiken om dromen te creëren, maar ook hele nieuwe beelden scheppen." (Simón, 2020) Hierdoor kunnen we dingen dromen die we nog nooit echt hebben meegemaakt. 
Membrive concludeert dat in tijden van conflict, bedreiging of oorlog wij mensen hier ook over zullen dromen. Daarnaast zullen we dromen over thema's als overleven en agressie. 

droom quarantaine

Eraan ontkomen
We kunnen jammer genoeg geen controle uitoefenen op onze dromen. Maar klinisch neuropsycholoog en slaapspecialist Javier Albares vertelt ons dat we wel kunnen proberen om quarantaine-nachtmerries te voorkomen door een gezond slaappatroon aan te houden. Doordat we nu thuis zitten is het waak-slaapritme van velen verstoord. Het is dus belangrijk om een ritme te vinden dat bij je levensstijl past en dit aan te houden. Want onze biologische klok wordt beïnvloed door drie externe factoren: licht en donker, voeding en fysieke activiteit. Door in quarantaine te zitten kan je op alle drie de grip verliezen. Er is echter nog een vierde factor, sociale relaties, maar deze kunnen we nu heel moeilijk onderhouden. 

The man himself 
De man die veel onderzoek deed naar 'dromen' is Carl Gustav Jung. Volgens hem zijn dromen "een manier om te communiceren,- en kennis te maken let het onbewuste". (De archetypen van Jung, sd) Hij ziet het als iets spiritueels. Dromen dienen, volgens Jung, om verlichting te bereiken en oplossingen te bieden voor problemen waarmee je in het echte leven geconfronteerd wordt. Hij gaat ervan uit dat droombeelden iets onthullen over onszelf, onze relaties met anderen en situaties in ons wakkere leven. Ze helpen ons om ons volledig potentieel te bereiken en ons te begeleiden op onze weg naar persoonlijke groei. 
Jung geloofde dat de manifeste inhoud (dat wat je nog kunt navertellen van een droom), even belangrijk is al de latente inhoud (de symbolische betekenis erachter). Door een analyse te maken van je dromen en deze naast recente gebeurtenissen in je leven te leggen, kan je je eigen dromen verklaren. 
Om de dromen beter te kunnen analyseren benoemde Jung droomsymbolen. Deze hebben dezelfde universele betekenis voor mannen en vrouwen. Hij noemde dit 'collectief bewustzijn'. Ondanks dat dromen puur persoonlijk zijn, raken je persoonlijke ervaringen vaak universele thema's en symbolen. Deze komen in elke cultuur in de geschiedenis voor. Zeven van deze symbolen beschouwd Jung als de belangrijkste archetypes. Ik som ze even op: de persona, de schaduw, anima/animus, het goddelijke kind, de wijze oude vrouw/man, de grote moeder en als laatste de bedrieger. 
Jung leert ons dat dit soort archetypische dromen meestal voorkomen op belangrijke momenten of overgangsperioden in ons leven. Ze zijn ook vaak extreem levendig en blijven lang in je achterhoofd spelen. Dit is opnieuw een verklaring waarom wij nu tijdens de Coronacrisis veel intense dromen hebben.


Slaap goed en veel liefs!
Huismus



Bibliografie:

Simón, A. I. (2020, april 28). Waarom je zo heftige quarantaine-dromen hebt. Opgehaald van Vice: https://www.vice.com/be/article/qjdazd/waarom-droom-ik-zo-raar-corona-quarantaine

De archetypen van Jung. (sd). Opgehaald van Droominfo: https://www.droominfo.nl/artikelen/de-archetypen-van-jung-2/


Reacties

  1. Stiene

    Je bent inderdaad niet de enige die last heeft van vreemde dromen tijdens quarantaine. Wel interessant dat daar een verklaring voor is!

    Mvg
    Heaven

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Stiene
    Het is zeer interessant hoe je je eigen dromen kunt analyseren.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts